panorama photo of a person parachuting above volcano lake during daytime

A szárnyak csak akkor jelentenek szabadságot, ha szélesre tárjuk őket repülés közben. Ha csak a hátunkon pihennek, súlyuk ránk nehezedik.
Marina Ivanovna Cvetajeva

Rádiózás és magyar fónia gyakorlási lehetőség

Siklóernyősöknek, sárkányrepülőknek és UL pilótáknak

A siklóernyőzés és a sárkányrepülés a repülés legszebb és legszabadabb formái. Kellő tudás és tapasztalat birtokában hosszú távokat és sok időt tölthetünk a levegőben. De vajon a rádiózásra szükség van-e a repülés eme formájában? Ha szerinted is igen, mindenképpen olvass tovább!

A képzésről

Elméleti felkészítésen korábban már részt vett pilóták részére lehetőséget biztosítunk a rádiózás és a magyar rádiótávbeszélő kifejezések gyakorlására egy  háromalkalmas (9 tanórás) tanfolyam keretében, tapasztalt, aktív légiforgalmi szakszemélyzet közreműködésével, online formában. Alkalmanként 3 tanóra, azaz 3×45 perc kerül megtartásra, egyben, szünet nélkül, így egy foglalkozás két és negyed óra hosszúságú. Egy kurzusra maximum 6 fő jelentkezését tudjuk elfogadni. Ennél több résztvevő a gyakorlás hatékonyságát csökkentené, hiszen kevesebb idő jutna egy emberre.

A tanfolyam felépítése

1. alkalom:
Elméleti felfrissítés keretében átbeszéljük a kommunikáció sarokpontjait, a főbb, követendő szabályokat, mint például, hogyan kell továbbítani a betűket, számokat, hogyan használjuk a hívójelüket, melyek az összeköttetések létesítésének a szabályai. Tisztázzuk a korábbi, rádiókezelői képzések során felmerült kérdéseket, és megerősítjük mindazt, amit jól tudunk. Amennyiben olyan csapat gyűlik össze, akik ezzel mind tisztában vannak, akkor nem húzzuk az időt, hanem megyünk tovább a gyakorlással.

2. alkalom:
Konzultáció (a foglalkozás egy rövid konzultációval kezdődik, ahol is átbeszéljük az aznapi gyakorlással kapcsolatos tudnivalókat)
Gyakorlás repülőterek témakörben, kommunikáció az AFIS-sal, mikor mit mondunk neki, érkezések – indulások – helyi gyakorlás esetén, külön-külön. Repülőtéri tájékoztató körzetbe belépés, kilépés, frekvencia elhagyása.

3. alkalom:
Konzultáció (hasonlóan a korábban vázoltakhoz)
Gyakorlás útvonalrepülés témakörben. Repülés A-ból B-be, repülési tervvel, esetleg transzponderrel. Bejelentkezés a FIC-hez, tájékoztatások útvonalon (időjárás, forgalom, légterek). Koordinált légterekben való üzemelés, mikor kell rádió, mikor szükséges rádiózni, milyen feltételek mellett, légtér kiürítés, stb.

Részvételi díj

Mint minden más tanfolyamunkon, az ár itt is 3.000 forint/tanóra, tehát a tanfolyam 27.000 forintba kerül fejenként. Részvételi szándékodat a lap alján található űrlap kitöltésével jelezheted. Tekintettel arra, hogy ez egy új képzés, nem tettünk közzé fix dátumokat, hanem a jelentkezések függvényében, folyamatosan indítjuk a tanfolyamokat. Amennyiben jelentkezésedkor megadod egyéni preferenciáid, például, hogy délelőtt vagy délután, hétköznap vagy hétvége lenne inkább megfelelő, a tanfolyamok összeállítása során igyekszünk azokat figyelembe venni.

Kérünk figyelmesen add meg a számlázási nevet és címet (vállalkozás esetében adószámot is), mert a számla ezek alapján kerül kiállításra és utólag már nem tudunk módosítani rajta.

Ha kérdésed van, keress minket a +36304457526 telefonszámon!


A siklóernyőzéssel a kilencvenes évek elején ismerkedtem meg. Hogy esetlen, éretlen próbálkozásaimat nem követte kitartás, és nem vált a hobbiból életforma, csak az én hibám. De azóta is bánom…


FARKAS VULKÁN


Görgess lejjebb és
foglald le helyed most!

Keresztnév
Vezetéknév
%d bloggers like this: