Az ICAO szakszolgálati engedélyekkel foglalkozó függeléke szerint azok akik nemzetközi légtérben vagy repülőtéren rádióznak, azoknak tisztában kell lenniük a repülés különböző területeinek kifejezéseivel, rendelkezniük kell a megfelelő szakmai szókinccsel. Magyarul, kevés a fónia százegynéhány szavas szókincse. Kerülhetnek olyan helyzetekbe, amelyekre nincsenek fónia kifejezések előírva. Repülésbiztonsági szempontból lényeges, hogy olyan közös nyelvet kell beszélnie az ugyanazon légtérben dolgozó pilótának és légiforgalmi személyzetnek, amely kevésbé kötött, mint a fónia. Ez a nyelv a repülési szakkifejezésekkel bővített angol.

uk flag on creased paper

Ennek a követelménynek szerez érvényt az ICAO Level vizsgája. Operatív szempontból három elfogadható szintje létezik, a 4-es, az 5-ös és a 6-os. Minél jobban teljesít valaki, annál magasabb értékelést kap és annál ritkábban kell megújítania a vizsgát. A Level 4-et négyévente, a Level 5-öt hatévente, míg a Level 6-ot kilenc évenként kell megismételni. Ez utóbbi csak a légiforgalmi irányítókra vonatkozik. A légijárművezetők 6-os szintjének érvényessége korlátlan.

Vizsga felkészítő tanfolyamaink kifejezetten ezen vizsgán alkalmazott feladattípusok begyakoroltatására fókuszálnak és 60 tanóra hosszúságúak. Tizenöt alkalommal, általában hetente egy-két alkalommal, hétköznapokon 17:30-20:45 között, illetve hétvégén 09:00-12:15 között, alkalmanként 4 tanóra kerül megtartásra. Nyaranta indítunk olyan tanfolyamokat, amelyek csak hétköznapokat vesznek igénybe és a hétvégéket szabadon hagyják. Ezeknek a tanfolyamoknak az ára 180.000 forint személyenként.

A legközelebbi ICAO Level 4/5/6 vizsga felkészítő tanfolyamunk 2021. januárjában indul, várhatóan távoktatási (online) formában. Heti két alkalommal, egy hétköznap este, illetve egy szombat délelőtt. A pontos képzési napok egyelőre még nem ismertek. A 60 tanórás tanfolyam ára 180.000 forint.

Előzetesen jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges. A jelentkezés nem jár semmilyen kötelezettséggel. Ha megadod a preferenciáid, hogy mikori kezdés, milyen napok lennének leginkább megfelelőek, vagy éppenséggel biztosan nem jók, igyekszünk azokat figyelembe venni. Értesítünk ha megvannak a részletek.

%d bloggers like this: