Az ICAO szakszolgálati engedélyekkel foglalkozó függeléke szerint azok akik nemzetközi légtérben vagy repülőtéren rádióznak, azoknak tisztában kell lenniük a repülés különböző területeinek kifejezéseivel, rendelkezniük kell a megfelelő szakmai szókinccsel. Magyarul, kevés a fónia százegynéhány szavas szókincse. Kerülhetnek olyan helyzetekbe, amelyekre nincsenek fónia kifejezések előírva. Repülésbiztonsági szempontból lényeges, hogy olyan közös nyelvet kell beszélnie az ugyanazon légtérben dolgozó pilótának és légiforgalmi személyzetnek, amely kevésbé kötött, mint a fónia. Ez a nyelv a repülési szakkifejezésekkel bővített angol.

uk flag on creased paper

Ennek a követelménynek szerez érvényt az ICAO Level vizsgája. Operatív szempontból három elfogadható szintje létezik, a 4-es, az 5-ös és a 6-os. Minél jobban teljesít valaki, annál magasabb értékelést kap és annál ritkábban kell megújítania a vizsgát. A Level 4-et négyévente, a Level 5-öt hatévente, míg a Level 6-ot kilenc évenként kell megismételni. Ez utóbbi csak a légiforgalmi irányítókra vonatkozik. A légijárművezetők 6-os szintjének érvényessége korlátlan.

Vizsga felkészítő tanfolyamaink kifejezetten ezen vizsgán alkalmazott feladattípusok begyakoroltatására fókuszálnak és 60 tanóra hosszúságúak. Tizenöt alkalommal, általában hetente egy-két alkalommal, hétköznapokon 17:30-20:45 között, illetve hétvégén 09:00-12:15 között, alkalmanként 4 tanóra kerül megtartásra. Nyaranta indítunk olyan tanfolyamokat, amelyek csak hétköznapokat vesznek igénybe és a hétvégéket szabadon hagyják. Ezeknek a tanfolyamoknak az ára 180.000 forint személyenként.

A legközelebbi ICAO Level 4/5/6 vizsga felkészítő tanfolyamunk 2021. január 20-n indul, hagyományos tantermi formában. Heti két alkalommal, szerda délután, illetve szombat délelőtt. Összesen 17 egymást követő alkalom. A 20:00 órás kijárási tilalom miatt a szerdai foglalkozások egy tanórával rövidebbek, 17:00 órakor kezdődnek és szünet nélkül 19:15-kor érnek véget, hogy este nyolc órára mindenki hazaérjen. A szombati alkalmakat a kijárási tilalom nem érinti, így azok változatlanul 09:00-tól 12:15-ig tartanak, négy tanóra hosszúságúak, közben egy rövid szünettel. Ennek a 60 tanórás tanfolyamnak az ára 180.000 forint.

Erre a tanfolyamra jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehetséges. Amennyiben ezek az időpontok nem lennének jók, az űrlappal feltételesen is jelentkezhetsz, megadva preferenciáid, nevezetesen, hogy tantermi vagy online képzés érdekelne, mikori kezdés, milyen napok, vagy napszakok lennének leginkább megfelelőek, vagy éppenséggel biztosan nem jók. A következő tanfolyam szervezése során igyekszünk majd azokat figyelembe venni és mindenképpen elsők között értesítünk.

%d bloggers like this: